Úgy látszik 20 év nem volt elég, hogy az MSZP megszabaduljon a jól bejáratott szocialista reflexektől. Vagy pont elég volt, hogy elfeledkezzenek ezek következményeiről?

Ami ingyen van, annak nincs értéke, tetszik, vagy nem de egy pénzre épülő világban ez így van. Aminek nincs értéke, azt pedig senki nem becsüli. Így már a BKV ingyenessé tételének pozitív hatásai sem megalapozottak, pár hónap, mindenki megszokja, és szépen semmibe se nézi utána, pont úgy mint ma a különböző jegyártámogatásokat (Nekünk ez jár...).

De képzeljünk el egy olyan vállalatot, ami a teljesítményétől függetlenül megkapja összes bevételeit az államtól, nem is kell ehhez akkora képzelőerő, csak a mostani helyzetet szorozzuk be 2-vel 3-mal... Persze ne a járatszámot, vagy a szép tiszta közlekedési eszközök számát szorozgassuk, inkább a pénzt kitoló talicskákét, a nemtörődöm alkalmazottakét.

Továbbá az ingyenest valószínüleg sokkal hatásosabb lenne "ingyenes"-nek írni, hisz a buszokat senki nem fogja ingyen adni, ingyen üzemanyagot se ajánlott fel valamelyik arab sejk legjobb emlékezetem szerint, az "ingyenesség" költségeit bizony mi fogjuk kifizetni mindannyian, akár utazunk bkv-val, akár nem. És a racionális működésre ösztönző erők eltávolításával, valószínüleg, a mostanihoz képest többszörös árért kapunk majd egységnyi szolgáltatást.

Az újraelosztást csökkenteni kell, csak a valóban rászorulókat kell támogatni, a többiekenek pedig a lehető legkisebb adóterhekkel meg kell teremteni az önáló döntések lehetőségét, hogy ezzel megteremtsék a minőségi, racionális szolgáltatások irányába ható nyomást.

A bejegyzés trackback címe:

https://hatha.blog.hu/api/trackback/id/tr161968337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása