Erre tovább?

2009.02.07. 22:00

Bizony már én is alig várom, jövő héten végre megkaphatjuk, ó mi minden magyar vágya, igen igen az adócsökkentést.

De miért is lesz az jó, merülhet, merülhetett fel a kérdés. Persze a válasz sem késett: mert csak. És ennyi elég is volt, hogy a közvélemény elhiggye, itt a megoldás, legalábbis egy darabig.

Végülis a bővebb indoklás még logikus is, hisz ha a munkaerő kevesebbe kerül, nyilván majd inkább megéri alkalmazni, mint eddig. És milyen jó lépés is lett volna ez mondjuk úgy 4 éve...

Persze mostanában kicsit megváltozott a helyzet, ma már nem az a kérdés, hogy vegyenek-e fel új munkaerőt a foglalkoztatók, hanem, hogy egyáltalán van-e értelme folytatni az eddigi tevékenységüket, ki fogja megvenni az eddig gyártott terméket. Úgy nem sokat érnek az olcsóbb munkaerővel ha közben a mérleg másik serpenyőjében, a alkalmazott munkájának értéke hirtelen 0 lett.

Gondolhatnánk, hogy rendben nem sok munkahelyet lehet így megmenteni, de majd a vállalkozások különadójának, nyereségadójának (stb.) csökkentésével, azok megszabadulnak béklyójuktól és megelevenedik a pannon puma. Ja, hogy az elmúlt 20 évben módszeresen leromboltuk a magyar gazdaságot és mára a középvállalkozási szinttől felfelé csak külföldi multik érdekeltségeit találjuk, akik a megnövekedett hasznot az anyacég mérlegének kozmetikázásra és nem bővülésre használják majd?

Persze az adócsökkentésnek ára mindenképp lesz. Vagy a fogyasztáshoz kapcsolódó adóterhek növelése, ami tovább csökkentheti a keresletet, ezzel még több munkaerőt feleslegessé téve, vagy az állami kiadások akár túlzott visszafogása, akkor amikor az igény az állami segítségre várhatóan minden a közelmúltban tapasztalt szintnél sokkal nagyobb lesz.

És bizony most jogos lesz a segítségkérés, az eddig becsületesen dolgozó, hitelt felvevő, fogyasztó rétegtől, akik ha hirtelen ugyan azokkal a feltételekkel találják szemben magukat mint a segélyre berendezkedettek, nem csak a hatalom, hanem a rendszer támogatottsága inoghat meg.

El kell fogadni végre, az elmulasztott lehetőségek és elkövetett hibák nem tehetők meg nem történté, az új helyzetre új stratégia kell, nem elég egy, vagy akár az összes régi ötletet leporolni.

A bejegyzés trackback címe:

https://hatha.blog.hu/api/trackback/id/tr57929169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása