Válság vagy egy álom vége?

2009.03.06. 10:18

Válság van. Mindenhonnan ezt halljuk, már szinte szugerációs erővel vésik az emberbe, válság van. De csengjen bármilyen baljósan is eme szó, azért alapvetően magában hordja az ideiglenesség érzetét. Most pár évig majd rosszul mennek a dolgok, de igazából nem is csináltunk mi rosszul semmit, majd ha megnyugszik a piac minden olyan lesz mint régen, gondolhatjuk.

Pedig több veszett el mint a bizalom. Egy álomkép foszlott szét, a hitelből finanszírozható életszinvonal emelés édes illúziója nincs többé. Ami maradt az a mesterségesen felfokozott vágyak és félelmek kusza összevisszasága.

Mint láthatjuk, mára a világ olyan szinten túlnépesedett, hogy ezek nélkül a vágyak, vagy az ezeket megalapozó hitel nélkül a mai technikai szinten rengetegen maradnának munka nélkül, ha nem jelenne meg párhavonta egy-egy kütyü amiért fiatalok tömege rajong, vagy nem akarna minden egyes ember saját autót, ha nem a wellness hétvége lenne az elképzelhető minimum elfogadható kikapcsolódás, és még jó darabig lehetne sorolni.

Úgy gondolom alapvető fordulat szükséges a válságkezelésben, nem reális azt gondolni, hogy a most válságba került rendszer fentartható és csak a bankárok szúrtak el valamit nagyon. Persze tény, hogy hibáztak, de csak annyiban, hogy nem tudták tovább fentartani a látszatot.

A mesterségesen hitelből teremtett piacok eltüntek, eltünnek, így ezekre az országokra, és ilyen Magyarország is, nincs szüksége tovább a tőkének, vonul is ki meglehetős gyorsasággal.

Végre fel kell ismernünk, hogy egy fentartható út van előttünk, ha olyan termékeket tudunk előállítani amikre másoknak szüksége van, és Magyarországon két ilyen termék képzelhető el, az élelmiszer és az agy. Persze nem azt mondom, hogy minden mással fel kell hagyni, de mint látszik nem építhetünk stabil gazdaságot az olcsó bérmunkára és hitelből fedezett fogyasztásra.

Így szerintem a legfontosabb lépések itthon:

  • A költségvetés azonnali egyensúlyba hozása (bármi áron)
  • A szegénység többszörös újratermelését ösztönző családtámogatási rendszer átdolgozása
  • A munkakerülést támogató segélyezési elvek újragondolása
  • A mezőgazdaság drasztikus racionalizálása
  • Az oktatási rendszerben a mennyiségi szemléletet minőségire cserélni

A bejegyzés trackback címe:

https://hatha.blog.hu/api/trackback/id/tr41984861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása